95

ΚατηγορίαΠληροφορίες περί διατροφής και ενδυμασίας
ΤίτλοςΣυμβιβασμός μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων για την επιστροφή σιταριού
Περιγραφή - Περίληψη

Ο παπα-Τζώρτζης γιος παπα-Μιχάλη, Γιώργης γιος Μιχάλη, Γιαννιός γιος Σαχάκ [;], Γιάννης γιος Μιχάλη, Γιώργης γιος Μιχάλη, Νικολός γιος Γιώργη και Ανδρουλής γιος Γιάννη, κάτοικοι του χωριού Απόστολοι του ναχιγιέ Πεδιάδας, δηλώνουν αυτοπροσώπως και ως πληρεξούσιοι άλλων συγχωριανών τους, ότι στο παρελθόν είχαν εναγάγει το Γιαχιά Τσελεμπή γιο Χουσεΐν, πληρεξούσιο του μουλτεζίμη για το έτος 1095 [1683-1684] Χουσεΐν Αγά, με την κατηγορία ότι εκτός από την είσπραξη του κεφαλικού φόρου και του φόρου για τα αμπέλια εισέπραξε παράνομα και με τη βια 156 μουζούρια σιτάρι. Ο εναγόμενος αρνείται την κατηγορία αλλά αδυνατεί να προσαγάγει μάρτυρες. Επιβάλλεται στους εναγόμενους να ορκιστούν. Μετά από τον όρκο ήλθαν σε συμβιβασμό και οι ενάγοντες έλαβαν από τον εναγόμενο 106 μουζούρια σιτάρι. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις μεταξύ τους.

Αριθ. μεταφρ.1018
Χρονολογία Εγίρας20 Ρεμπή ΙΙ 1096
Χρονολογία χριστιανική26 Μαρτίου 1685
Μάρτυρες της υπόθεσηςμουεζίνης Μουσλή Τσελεμπής. Χατζή Χασάν γιος Μουσλή. Ιμπραήμ Μπεσέ γιος Μπαηράμ. Μουσταφά Αγάς γιος […]. Μεχμέτ Τσελεμπής γιος Αλή. Οσμάν Εφέντης γιος Μεχμέτ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Απόστολοι - ναχιγιέ Πεδιάδας
Βιβλιογραφική πηγήΑϊβαλή Γκιουλσούν -Χαιρέτη Φωτεινή-Φωτεινού Πηνελόπη -Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου τέταρτος κώδικας (1683-1686) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες591
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 4, σελ. 385