94

ΚατηγορίαΔιάφορες πληροφορίες
ΤίτλοςΕγγύηση του Γάλλου υποπροξένου για την ασφαλή μεταφορά φορτίου
Περιγραφή - Περίληψη

Ο υποπρόξενος της Γαλλίας στο Χάνδακα Φαβρό παρουσιάστηκε ενώπιον του ιεροδικείου και του ντεφτερντάρη Κρήτης Χαλίλ Εφέντη γιου σεΐχη Αλή Εφέντη και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ως εγγυητής για τη μεταφορά, εκ μέρους του Χαλίλ Εφέντη, 4.500 μουζουριών σιταριού από τις αποθήκες του Χάνδακα στα Χανιά, για την πληρωμή των μισθών των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί. Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο, τύπου σαΐτα, του Καρόλου γιου Μπάρτιους [;] με ναύλα 260 γρόσια. Ο υποπρόξενος δηλώνει, επίσης, οτι αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση θαλασσοταραχής και βύθισης του πλοίου ή σε περίπτωση επίθεσης από άπιστους κουρσάρους της θάλασσας.

Αριθ. μεταφρ.1017
Χρονολογία Εγίρας22 Ρεμπή ΙΙ 1096
Χρονολογία χριστιανική28 Μαρτίου 1685
Μάρτυρες της υπόθεσηςκεχαγιάς Χαλίλ Αγάς. αγιάνης Μαχμούτ Αγάς γιος Μεχμέτ. Σεΐχης Μεχμέτ Εφέντης. Γραμματικός Μεχμέτ Εφέντης. Οσμάν Τσελεμπής γιος Μεχμέτ. Ρετζέπ Τσελεμπής γιος Βελή. Μεχμέτ Τσελεμπής γιος Χιζίρ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας
Βιβλιογραφική πηγήΑϊβαλή Γκιουλσούν -Χαιρέτη Φωτεινή-Φωτεινού Πηνελόπη -Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου τέταρτος κώδικας (1683-1686) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες591
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 4, σελ. 385