86

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΔολοφονία μουσουλμάνου από χριστιανούς
Περιγραφή - Περίληψη

Ο τοπτσής των γενιτσάρων της σουλτανικής αυλής Χασάν Μπεσέ, κάτοικος του χωριού Ανώπολη του ναχιγιέ Πεδιάδας, δολοφονήθηκε. Ο Σεγίτ Χασάν Τσελεμπής γιος Σεγίτ Μεχμέτ, διορισμένος κηδεμόνας του Χουσεΐν, ανήλικου γιου και μοναδικού κληρονόμου του δολοφονηθέντος, παρουσιάστηκε στο συμβούλιο του Χάνδακα εγείροντας αγωγή εναντίον του Νικολού γιου Λογάκη, κατοίκου του ίδιου χωριού και του Μιχάλη γιου Χαρακόπουλου, κατοίκου του χωριού Πλατυπόδι του ναχιγιέ Μεραμπέλου, με την κατηγορία ότι, πριν από 45 μέρες, τραυμάτισαν και σκότωσαν εκ προμελέτης το Χασάν Μπεσέ στο σπίτι του, με σπαθί και σιδερένια τσάπα. Οι εναγόμενοι παραδέχονται ότι δολοφόνησαν εκ προμελέτης το Χασάν Μπεσέ. Το ιεροδικείο, έχοντας συμβουλευτεί νομικά συγγράμματα, αποφασίζει να μην ανασταλεί η έκδοση της απόφασης μέχρι να ενηλικιωθεί ο γιος του δολοφονηθέντος, στον οποίο επιτρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματος των αντιποίνων που του παρέχει ο Ιερός Νόμος.

Αριθ. μεταφρ.712
Χρονολογία Εγίρας1 Ρεμπή ΙΙ 1084
Χρονολογία χριστιανική16 Ιουλίου 1673
Μάρτυρες της υπόθεσηςκεχαγιάς των τσαούσηδων Μουσταφά Αγάς γιος []. Εμίνης των τσαούσηδων Αλή Αγάς γιος Μαχμούτ. Τσορμπατζής του 11ου [σώματος] Μαχμούτ Αγάς γιος Ρετζέπ. Τσορμπατζής του 57ου [σώματος] Χασάν Αγάς γιος Αλή. Τσορμπατζής του 62ου [σώματος] Ιμπραήμ Αγάς γιος Αχμέτ
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Ανώπολη - ναχιγιέ Πεδιάδας
Βιβλιογραφική πηγήΑϊβαλή Γκιουλσούν -Χαιρέτη Φωτεινή-Φωτεινού Πηνελόπη -Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου τέταρτος κώδικας (1672-1674) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες418
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 4, σελ. 265