70

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΧριστιανός συμβιβάζεται με μουσουλμάνο για το τραυματισμό του
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Κυριάκος γιος Τριαντάφυλλου, της συντεχνίας των λεβητοποιών του Χάνδακα, είχε εναγάγει το γενίτσαρο του 20ου σώματος των σουλτανικών γενιτσάρων Μουσταφά Μπεσέ γιο Μεχμέτ, της συντεχνίας των χαλκωματάδων, κάτοικο της ίδιας πόλης, με την κατηγορία ότι τον τραυμάτισε πριν από πέντε μέρες με σπαθί στο δεξί γόνατο. Μετά τη μεσολάβηση τρίτων είχαν έλθει σε συμβιβασμό. Ο ενάγων, με πληρεξούσιο τον μουλούκμπαση των χισάρ ερή Οσμάν Μπουλούκμπαση γιο Μουσά σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ιμπραήμ Μπεσέ γιου Μεχμέτ, του 20ου σώματος των σουλτανικών γενιτσάρων, και του Ισμαήλ Μπεσέ γιου Αχμέτ, του 64ου σώματος των ίδιων γενιτσάρων δηλώνει ότι έλαβε από τον εναγόμενο 30 ασλάνια γρόσια σε περίπτωση θανάτου του ο εναγόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει φόρο αίματος.

Αριθ. μεταφρ.201
Χρονολογία Εγίρας22 Τζεμαζή Ι 1083
Χρονολογία χριστιανική15 Σεπτεμβρίου 1672
Μάρτυρες της υπόθεσηςΡετζέπ Μπέης γιος Αλή. Μεχμέτ Μπεσέ γιος Μουσταφά. Γιουσούφ Μπεσέ γιος Αμπντουλλάχ. Ιμπραήμ Μπεσέ γιος Μουταχέρ. Μεχμέτ Τσελεμπής γιος Χουσεΐν. Σεφέρ Μπεσέ γιος Μουσταφά. Χουσεΐν Μπέης γιος Μουσταφά. Μεχμέτ Τσελεμπής γιος Αλή.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας
Βιβλιογραφική πηγήΑϊβαλή Γκιουλσούν -Χαιρέτη Φωτεινή-Φωτεινού Πηνελόπη -Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου τέταρτος κώδικας (1672-1674) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες147
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 4, σελ. 79