68

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΜουσουλμάνα καταθέτει εναντίον του δολοφόνου του συζύγου της
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Μουσταφά Μπεσέ, κάτοικος του χωριού Κάτω Βαρσαμόνερο του ναχιγιέ Ρεθύμνου, δολοφονήθηκε πριν 20 μέρες αφήνοντας κληρονόμους την γυναίκα του Χατιτζέ κόρη Ραμαζάν Μπέη και τις ανήλικες κόρες του Σαλιχά και Εμινέ. Η Χατιτζέ, αυτοπροσώπως και ως κηδεμόνας των ανηλίκων παιδιών της, δηλώνει ενώπιον ιεροδικαστικού συμβουλίου που συγκλήθηκε στο ντιβάν του Χάνδακα και παρουσία του υπηρέτη του θανόντος, Χουσεΐν γιου Αμπντουλλάχ, κατοίκου του ίδιου χωριού, ότι εκείνη τη νύχτα, ενώ ο σύζυγος της κοιμόταν έξω από το σπίτι, ο εν λόγω Χουσεΐν του επιτέθηκε μαζί με μερικούς άλλους ζιμήδες και τον σκότωσε. Η ίδια πληροφορήθηκε από τον ανήλικο υπηρέτη τους Γιάννη για την επίθεση και είδε το Χουσεΐν να στραγγαλίζει το σύζυγό της, αλλά φοβήθηκε και μπήκε στο σπίτι. Ο Χουσεΐν έφυγε παίρνοντας μαζί του δέκα πρόβατα και περίπου 15 μουζούρια σιτάρι, τα οποία της επιστράφηκαν, όταν συνελήφθη ο δολοφόνος. Στη δήλωση της προσθέτει ακόμη τα εξής: ο Χουσεΐν, που είχε διαπράξει επανειλημμένες φορές ληστείες σε σπίτια συγχωριανών και μη, πριν από την κατάκτηση του Χάνδακα, ενώ είχε αλλαξοπιστήσει, ήταν ταυτόχρονα πληροφοριοδότης των απίστων της Σούδας. Τους οδηγούσε στα χωριά κι έτσι στάθηκε αιτία για τη σφαγή και αιχμαλωσία πολλών χωρικών που ακόμη βρίσκονται στα χέρια των απίστων καθώς και για τη λεηλασία των περιουσιών τους. Θύμα του υπήρξε και ο παρών [...], του οποίου είχε κόψει τη μύτη και αιχμαλωτίσει το γιο του Γιουσούφ Μπεσέ, που πρόσφατα γύρισε από την αιχμαλωσία. Προσάγει ως μάρτυρες το σπαχή του χωριού Γιουσούφ Μπέη γιο Αμπντουλλάχ, τους Αλή Μπέη γιο Μουσταφά, Μουσλή Μπεσέ γιο Αμπντουλλάχ, Μουσταφά γιο Αμπντουλάχ, Γιουσούφ Μπεσέ γιο Μεχμέτ, Μουχαρέμ Μπεσέ γιο Αμπντουλλάχ, Ρετζέπ γιο Αμπντουλλάχ και Αλή γιο Αμπντουλλάχ κατοίκους του ίδιου χωριού, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την κατάθεσή της.

Αριθ. μεταφρ.184
Χρονολογία Εγίρας16 Τζεμαζή Ι 1083
Χρονολογία χριστιανική9 Σεπτεμβρίου 1672
Μάρτυρες της υπόθεσηςκεχαγιάς των τσαούσηδων Μουσταφά Τσαούς. Καρά Μουσταφά Τσαούς γιος Ντερβίς. Χουσεΐν Μπέης γιος Μουσταφά. Ρετζέπ Μπέης γιος Αλή. Μεχμέτ Τσελεμπής γιος Αλή. Τσοχανταρής Γιουσούφ Μπεσέ γιος Αμπντουλλάχ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Κάτω Βαρσαμόνερο - ναχιγιέ Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΑϊβαλή Γκιουλσούν -Χαιρέτη Φωτεινή-Φωτεινού Πηνελόπη -Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου τέταρτος κώδικας (1672-1674) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες136
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 4, σελ. 71