64

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΘάνατος από ατύχημα μουσουλμάνου στο χωριό Ιτιά
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Χασάν γιος Ομέρ, αζάπης της δεξιάς πτέρυγας, κάτοικος της συνοικίας Αχμέτ Πασά του Χάνδακα και πρώην φρούραρχος της Σητείας, βρέθηκε σκοτωμένος στο χωριό Ιτιά. Ο αδελφός του Μεχμέτ και η μητέρα του Φατιμέ κόρη Αμπντουλλάχ με πληρεξούσιο το σύζυγο της Γιουσούφ γιο Αμπντουλλάχ σύμφωνα με τη μαρτυρία του τσαούση του ντιβανιού Μεχμέτ γιου [] και του Μουσταφά γιου Μεχμέτ δηλώνουν ενώπιον του Μουσταφά γιου [], κατοίκου του χωριού Αλιτζανή του ναχιγιέ Ρίζου ότι ο Χασάν σκοτώθηκε από ατύχημα: είχε δώσει το τουφέκι του στον εν λόγω Μουσταφά για να κυνηγήσει, εκείνο όμως πάτησε κατά λάθος τη σκανδάλη με αποτέλεσμα το θάνατο του Χασάν. Οι Μεχμέτ και Φατιμέ δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά απαίτηση για φόρο αίματος από τον Μουσταφά.

Αριθ. μεταφρ.900
Χρονολογία Εγίρας21 Σεβάλ 1100
Χρονολογία χριστιανική8 Αυγούστου 1689
Μάρτυρες της υπόθεσηςΒελή Μπουλούκμπασης, Ιβάζ Μπεσέ γιος Οσμάν. Ιμπραήμ γιος Μεχμέτ. Μεχμέτ Τσελεμπής. Ιμπραήμ Τσελεμπής γιος Οσμάν. Κεχαγιά γερί Σουλεϊμάν Αγάς. καφετζής Αχμέτ Μπεσέ. Χουσεΐν Μπουλούκμπασης. Μεχμέτ Μπουλούκμπασης. Μουσταφά Μπεσέ γιος Χουσεΐν. Οσμάν γιος Μεμή
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας - συνοικία Αχμέτ Πασά
Βιβλιογραφική πηγήΒαρούχα Μαρία-Χαιρέτη Φωτεινή-Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου πέμπτος κώδικας (1688-1689) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες507
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 5, σελ. 287