52

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΔολοφονία γενιτσάρου σε σπίτι χριστιανού στο χωριό Χαμαλεύρι
Περιγραφή - Περίληψη

Ο διοικητής του εγιαλετιού της Κρήτης βεζίρης Ιμπραήμ Πασάς, με εντεταλμένο τον επικεφαλής των σατίρ Μεχμέτ Αγά γιο Βελή, ενάγει το Γιωργιλά γιο Μανόλη, κάτοικο του χωριού Χαμαλεύρι του καζά Ρεθύμνου, με την κατηγορία ότι οκτώ μέρες πριν από την ημερομηνία του παρόντος εγγράφου είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του το γενίτσαρο Κερά Χουσεΐν Μπεσέ και το Βόσνιο Αχμέτ Μπεσέ, γενίτσαρο του 81ου σώματος, ο οποίος σκοτώθηκε χωρίς να αφήσει κληρονόμους. Ο εναγόμενος δηλώνει ότι τη βραδιά εκείνη οι παραπάνω γενίτσαροι διαπληκτίστηκαν και ο Καρά Χουσεΐν Μπεσέ τραυμάτισε με μαχαίρι στο αριστερό στήθος και σκότωσε τον Αχμέτ Μπεσέ. Ο Καρά Χουσεΐν Μπεσέ αρνείται την κατηγορία και ο εναγόμενος προσάγει ως μάρτυρες τους ντόπιους τοπτσήδες στο Ρέθυμνο Ρετζέπ Μπεσέ γιο Αμπντουλλάχ και Χασάν Μπεσέ γιο Αμπντουλλάχ, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την κατάθεση.

Αριθ. μεταφρ.266
Χρονολογία Εγίρας22 Σεβάλ 1084
Χρονολογία χριστιανική30 Ιανουαρίου 1674
Μάρτυρες της υπόθεσηςΙσμαήλ Μπέης γιος Μουσταφά. Αλή Αγάς γιος Μαχμούτ. Γιουσούφ Μπεσέ γιος Αμπντουλλάχ. Χουσεΐν Μπέης γιος Μουσταφά. Ιβάζ Μπέης γιος Αμπντουλλάχ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Χαμαλεύρι Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΒαρούχα Μαρία-Χαιρέτη Φωτεινή-Σαρηγιάννης Μαρίνος Ιεροδικείο Ηρακλείου πέμπτος κώδικας (1673-1675) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες176
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 5, σελ. 73