47

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΑίτηση για μετατροπή ποινής μουσουλμάνου που συμμετείχε σε βιοπραγίες στο Χάνδακα
Περιγραφή - Περίληψη

Ο μπουλουκμπασήογλου Χαλίλ του 42ου σώματος βρίσκεται φυλακισμένος στο φρούριο του Χάνδακα μέχρι να εκτελεσθεί η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε, επειδή είχε ηγηθεί σε αναταραχή στο Χάνδακα, που οδήγησε σε πυρκαγιά. Οι ονταμπάσηδες Χουσεΐν γιος Μεχμέτ, βεκίλη χαρτζ Αχμέτ Μπεσέ γιος Οσμάν, σημαιοφόρος Ιμπραήμ Μπεσέ γιος [...], μπασεσκή Χασάν Μπεσέ γιος Ιμπραήμ, γραμματικός μουλάς Ομέρ γιος Αλή, που υπηρετούν επίσης στο 42ο σώμα, παρουσιάσθηκαν ενώπιον ειδικού συμβουλίου, που συγκροτήθηκε από το βαλή του Χάνδακα Κιαμίλ Αχμέτ Πασά, τον κεχαγιά Σαήτ Μπέη και τον απεσταλμένο εκ μέρους του ιεροδικείου μεβλανά Μεχμέτ Εφέντη και ζήτησαν τη μετατροπή της ποινής του μπουλουκμπασήογλου Χαλίλ σε ξορία από την Κρήτη επικαλούμενοι τον πρότερο έντιμο βίο του και την προχωρημένη ηλικία του. Σε περίπτωση που ο Μπουλουκμασήογλου Χαλίλ επιστρέψει στο νησί, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για τη σύλληψη και την τιμωρία του. Αιτούνται την έκδοση σχετικού χοτζετιού. Καταχωρήθηκε στο αρχείο του ιεροδικείου.

Αριθ. μεταφρ.877
Χρονολογία Εγίρας1 Ρεμπή ΙΙ 1176
Χρονολογία χριστιανική20 Οκτωβρίου 1762
Μάρτυρες της υπόθεσηςκεχαγιά γερί Αμπντουραχμάν Αγάς. Εμίνης των τσαούσηδων του συμβουλίου Αλή Αγάς. Κεχαγιάς των τσούσηδων του συμβουλίου Χατζή Αλή Αγάς. γραμματικός του ιεροδικείου Ισμαήλ Εφέντης. Αγιάκ τσαούσης Ομέρ Μπεσέ. Αρχηγός των γιαμάκηδων Αλή Σουλεϊμάν Οντάμπασης. Τ
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας
Βιβλιογραφική πηγήΚαραντζίκου Ελένη-Φωτεινού Πηνελόπη Ιεροδικείο Ηρακλείου τρίτος κώδικας (1669-1673 και 1750-1767) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες439
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 3, σελ. 382