417

ΚατηγορίαΠληροφορίες περί επιδημιών και μέτρων των αρχών για την αποφυγή επιδημικών ασθενειών
ΤίτλοςΕπιληπτικός στην Πηγή
Περιγραφή - ΠερίληψηΕμφανίσθηκαν από το χωριό Πηγή, το οποίο χωριό άνηκε στα αφιερώματα της συγχωρεμένης Βαλιδέ Σουλτάνας,ο παπάς Ιωάννης γιός του παπά Θωμά, ο παπάς Γεώργης γιός του παπά Καρά Μιχελή, ο Στάθης, ο Γιακουμής γιός του Γιάννη και άλλοι κάτοικοι, με σκοπό να αφηγηθούν το τι συνέβησε στο χωριό τους. Με βάση τα όσα είπαν, στο χωριό τους ζούσε κάποιος ονόματι Πέτρος, ο οποίος έπασχε απο επιληψία. Πολλές φορές εξαιτίας της επιληψίας έπεφτε αναίσθητος. Στις 12 Ιανουαρίου την ώρα που έλειπε η οικογένεια του για να πάει να μαζέψει τις ελιές, ο ίδιος θέλωντας να ζεσταθεί απο το κρύο, πλησίασε την φωτιά. Την ώρα που πλησίασε έπεσε αναίσθητος στην φωτια και κάηκε. Οι κάτοικοι στα όσα είπαν, ζήτησαν απο τον Ιεροδικαστη να πάει να κάνει την αυτοψία, ώστε να τα επιβεβαιώσει. Ο Ιεροδικαστής, έστειλε το Μουσταφά Εφέντη, ενώ εκ μέρους του διοικητή Ρεθύμνης στάλθηκε ο Αλεμπάρ Αλή βέης γιός του Γιουσούφ. Όταν πλησίασαν τον τόπο επιβεβαίωσαν ότι ο Πέτρος είχε καεί. Αφού εξετάστηκε το σώμα, ο Μουσταφά Εφέντης ζήτησε απο τον πατέρα Αντώνη Γεωργίλα, να βεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για δολοφονία. Ο πατέρας διαβεβαίωσε, οτι δεν επρόκειτο για δολοφονία, πως ο Πέτρος εξαιτίας της ασθένειας του έπεσε στην φωτιά και ότι κανείς δεν είχε προηγούμενα με τον ίδιο η με την οικογένεια του. Εφόσον, ο πατέρας επιβεβαίωσε τα όσα ειπώθηκαν ενώπιων των απεσταλμένων και των κάτωθι υπογραφόμενων μαρτύρων, οι απεσταλμένοι εφόσον κατέγραψαν το συμβάν, επέστρεψαν στο Ιεροδικείο και ανακοίνωσαν τα όσα έγιναν.
Αριθ. μεταφρ.221
Χρονολογία Εγίρας1137
Χρονολογία χριστιανική1724
Μάρτυρες της υπόθεσηςΚουρεύς Μουσταφά αγάς- Χουσεϊν του Αβδουλλαχ - Ιβραϊμ του Αχμέτ - Αλή του Αβδουλλάχ. Ο γραμματεύς Αλή Εφέντης. Ιεροδίκης Χατζή Αλή Εφέντης.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Πηγή Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες207
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου