408

ΚατηγορίαΠληροφορίες περί νεκροταφείων και ταφικών εθίμων
ΤίτλοςΠότε ιδρύθηκε το νεκροταφείο
Περιγραφή - ΠερίληψηΣτις 27 Μαϊου του 1701 έγινε στο Ιεροδικείο μια αγοραπωλησία ανάμεσα στον κατοίκο του χωριού Όρος, Φατουμέ ( έχοντας τοποθετήσει πληρεξούσιους τους Μουσταφά βέην του Ιβραημ και τον Αβδουλλάχ. Παρευρέθηκε ως μάρτυρας και ο Γισούφ βέης) και τους πασίγνωστους στην κοινωνία έμπορους Αλέξανδρο και Παναγιώτη, απο την πόλη του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την αγοραπωλησία, ο Μουσταφά πουλάει στους Αλέξανδρο και Παναγιώτη ένα χωράφι τριών και ημίσεως μουζουρίων, στο οποίο χωράφι βρίσκεται και μια εκκλησία με το όνομα Παναγιά η ημιερειπωμένη. Το χωράφι πουλήθηκε για 35 αργυρά ριάλια. Οι αγοραστές δήλωσαν, οτι απο εδώ και πέρα το χωράφι είναι ιδιοκτησία τους, ενώ η εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο χωράφι θα λειτουργήσει ως κοιμητήριο για τους χριστιανούς Ρεθυνιώτες αλλά και ξένους. Επίπλεον, τόνισαν ότι θα αναλάμβαναν αυτοπροσώπος την διαχείρηση της εκκλησίας για όσο καιρό ζούσαν.
Αριθ. μεταφρ.139
Χρονολογία Εγίρας1113
Χρονολογία χριστιανική1701
Μάρτυρες της υπόθεσηςΜεχμέτ βέης του Αλή - Αχμέτ βέης - Αχμέτ Τσελεπή του Νουσχή - Τσαλίκ Ζαδέ Μεχμέτ Αγάς. Χανιώτης - Μεχμέτ βέης.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Όρος Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες133
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου