406

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΤην ώρα της θανατικής εκτέλεσης
Περιγραφή - ΠερίληψηΣτις 28 Οκτωβρίου του 1700, 6 ημέρες μετά την δίκη του Χασάν, εμφανίστηκαν στο Ιεροδικείο οι κληρονόμοι του δολοφονημένου Δανιήλ μαζί με τον πληρεξούσιο για να δηλώσουν ότι η θανατική καταδίκη ακυρώθηκε. Συγκεκριμένα, ο πληρεξούσιος ανέφερε ότι την ώρα της θαναττικής καταδίκης μεσολάβησαν μετριοπαθείς και συμβιβαστικοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι κανόνισαν σύμφωνα και με τον Ιερό Νόμο να ελαφρυνθεί η ποινή της θανατικής καταδίκης του Χασάν σε πρόστιμο αξίας 150 χρυσών ριαλιών. Επιπλέον, τόνισε οτι παραιτείται απο την αγωγή που είχε ασκήσει ενάντια στον κατηγορούμενο, εξαιτίας, οτι δέχτηκε και παρέλαβε το πρόστιμο των 150 χρυσών ριαλιών. Τέλος, ζήτησε απο τον Ιεροδίκη να κλείσει την υπόθεση αυτή, αθωώνοντας τον κατηγορούμενο και απαγορέυοντας σε οποιονδήποτε άλλον να εγείρει αξιώσης πάνω σε αυτήν την υπόθεση.
Αριθ. μεταφρ.133
Χρονολογία Εγίρας1112
Χρονολογία χριστιανική1700
Μάρτυρες της υπόθεσηςΜουσταφάς, Γιανίτσαρος - Χατζή Μουσταφάς, Τελώνης - Ο Αρχιφρουρός των προμαχώνων Αλής αγάς - ο εκ των προυχόντων Μουσταφά αγάς - Οι άνδρες της συνοδείας: Σουλεΐμάν, Λοχαγός - Ιβραϊμ, στρατιώτης - Σουλεϋμάν, στρατιώτης- Οσμάν, αποσπασματάρχης.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Ρέθυμνο
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες127
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου