405

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΚαταδίκη σε θάνατο
Περιγραφή - ΠερίληψηΣτο χωριό Φουρφούρα της επαρχίας Αμαρίου βρέθηκε νεκρός στο αμπέλι του κάποιος ονόματι Δανιήλ του Μανώλη. Δύο μήνες μετά, η οικογένεια του εμφανίσθηκε στο Ιεροδικείο για να δικαστεί η υπόθεση. Εισέρχοντας στο Ιεροδικείο, η οικογένεια δηλώσε ότι έχει επιλέξει για πληρεξούσιο έναν προύχοντα του χωριού τους (ονομάζονταν Αγγελήν του Γεώργη) με σκοπό να διεξαχθεί η δίκη, συμπεριλαμβανομένου και το δικαιωμα του συμβιβασμού. Εκείνη την στιγμή εμφανίσθηκε και ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε ασπασθεί την Ισλαμική Θρησκεία. Κατα την διάρκεια της δίκης, ο προύχοντας ανέφερε, οτι ο κατηγορούμενος είχε πάει το βράδυ στο αμπέλι του θύματος ενώ κοιμόταν και τον χτύπησε στο κεφάλι με μία βέργα, τραυματίζοντας τον μέχρι θανάτου. Οι κάτοικοι του χωριού, επειδή είχαν υποψίες για τον κατηγορούμενο, μετά την νεκροψία τον ανέκριναν. Κατα την διάρκεια της ανάκρισης, εκείνος ομολόγησε ενώπιον των Μουσουλμάν την πράξη του. Τελειώνοντας την εξιστόρηση του, ο πληρεξούσιος ζήτησε να δικαστή σύμφωνα με τον Ιερό Νόμο. Ο Ιεροδίκης στην συνέχεια ρώτησε τον κατηγορούμενο, αν αληθεύουν τα όσα είπε ο πληρεξούσιος. Όταν πήρε αρνητική απάντηση διέταξε τον πληρεξούσιο να αποδείξει με βάση μαρτύρων τα όσα λέει. Ευθύς, οι μάρτυρες οι οποίοι παρευρίσκονταν στην δίκη, επιβεβαίωσαν τα όσα είπε ο πληρεξούσιος, με αποτέλεσμα ο Ιεροδίκης να κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο, κατηγορώντας τον σύμφωνα με τον Ιερό Νόμο- όσον αφορά την ποινή στους φονιάδες- σε θάνατο.
Αριθ. μεταφρ.131
Χρονολογία Εγίρας1112
Χρονολογία χριστιανική1700
Μάρτυρες της υπόθεσηςΟ εκ των Ιεροδιδάσκαλων Αχμέτ Χιλμή Εφέντης - Χασαν Τσάους - Ισμαϊλ Λοχαγός - Οσμάν αγς, Τζορμπαζής - Μουσταφα αγάς, Γιανίτσαρος - Αχμέτ Τσελεπή Εφέντης - Χατζή Σαλήχ Εφέντης.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Φουρφουρά - ναχιγιέ Αμαρίου
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες125
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου