401

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΕυρέθη νεκρός
Περιγραφή - ΠερίληψηΟι παπάδες Γεώργης, Μαθιός και Τζανής του χωριού Γερακάρι της επαρχίας Αμαρίου και οι Τζώρτζης, Γαρεφαλιά προσήλθαν στο Ιεροδικείο Ρεθύμνης με την κατηγορία του φόνου, ζητώντας απο το ιεροδικαστήριον να πάει στο τόπο του εγκλήματος και να κάνει την αυτοψία. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως στα σύνορα του χωριού Αντάνασσος στο βουνό, βρέθηκε σκοτωμένος ο Γιώργης γιός του Νικόλα απο το χωριό Βισταγή. Αφού έγινε η καταγγελέια, το Ιεροδικαστήριο έστειλε τον ευσεβή Εσεγίτ Χαλήμ Εφέντη. Τον Εσεγίτ θα τον συνοδεύε ο Ιβραήμ Βέης και οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Μουσουλμάνοι. Όταν μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος, παρατήρησαν τον δολοφονημένο να έχει υποστεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι, στο μέτωπο και στην μύτη με φονικό όργανο. Αφού τα εξέτασαν και τα κατέγραψαν, κατέφυγαν πίσω στο Ιεροδικείο για να τα καταχωρήσει.
Αριθ. μεταφρ.112
Χρονολογία Εγίρας1111
Χρονολογία χριστιανική1699
Μάρτυρες της υπόθεσηςΧουσεϊν του Αβδουλλαχ - Ιβραϊμ του Αβδουλλαχ - Αλης του Μουσταφα - Ιβραϊημ του Ρετζεπ - Χουσειν του Γιουσουφ του Γερακαριανου- Μουλτεζα του Αβδουλλαχ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Γεράκάρι - ναχιγιέ Αμαρίου
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες108
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου