400

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΗ τιμή του αίματος
Περιγραφή - ΠερίληψηΣτο επαρχία Αμαρίου, του χωριού, Φουρφουρά που ανήκει στην περιφέρεια του Ρεθύμνου κάποιος ονόματι Ηλίας, γιός του Μανώλη βρέθηκε δολοφονημένος στο αμπέλι του. Ο γιός του Ματθαίος με την σύζυζο του Μαρούσα και τον πατέρα του αποθανόντα Μανώλη εμφανίστηκαν ενώπιον του ιεροδικείου, έχοντας ώς πληρεξούσιο τον αντιπρόσωπο του χωριού Αγγελήν, γιό του Αντώνη. Ο αντιπρόσωπος ζήτησε συμβιβαστική λύση του φόνου, με το να πληρώσει ο δολοφόνος πρόστιμο. Ο Μουσταφα Βέης Κεράρης, ο οποίος κατηγορήται, οτι σκότωσε τον Ηλία με ραβδί, ομολόγησε την πράξη του. Αν και σύμφωνα με τον Ιερό νόμο οποιοσδήποτε φονεύσει κάποιον πρεπει να καταδικαστεί σε θάνατο, το Ιεροδικείο αποφάσισε να ασπαστεί την άποψη του αντιπρόσωπου και να μετατρέψει την κατηγορία του φόνου σε πρόστιμο αξίας 1.150 ριαλίων. Εφόσον έγινε δεκτή η αλλαγή της ποινής και απο τις δύο πλευρές , ο Μουσταφά Βέης έπειτα απο δική του πρόταση μέτρησε το απαιτούμενο ποσό ενώπιον του δικαστηρίου και τα παρέδωσε τον αντιπρόσωπο. Ευθύς ο αντιπρόσωπος απέσυρε την κατηγορία του φόνου.
Αριθ. μεταφρ.110
Χρονολογία Εγίρας1111
Χρονολογία χριστιανική1699
Μάρτυρες της υπόθεσηςΧατζή Μουσταφά, Γιανίτσαρος - Χατζή Μουσταφά ο Τελώνης - Αλή αγάς ο Φαροφύλαξ- Μουσταφά Αγάς - Φαρισαν Γεμινή.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Φουρφουρά - ναχιγιέ Αμαρίου
Βιβλιογραφική πηγήΠαπιομύτογλου Γιάννης Έγγραφα Ιεροδικείου Ρεθύμνης 17ος - 18ος αι. Οι μεταφράσεις του Βήματος Ρεθύμνης
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες106
Αρχείο προέλευσης(δεν έχει οριστεί)
Στοιχεία τεκμηρίου