369

ΚατηγορίαΠληροφορίες περί μέτρων των αρχών προς ρύθμιση της αγοράς τροφίμων
ΤίτλοςΔελτίο τροφίμων. Διατιμήσεις
Περιγραφή - Περίληψη

Κατόπιν διαταγής του διοικητή Χάνδακα Ελχάτζ Μεχμέτ Πασά συνήλθαν όλοι στο δωμάτιο του κετχουντά και καθόρισαν τις τιμές τροφίμων: Άρτος λευκός και καλώς ψημένος τα 80 δράμια 1 άσπρο. Ελαιόλαδο 1 οκά 26 άσπρα. Σαπούνι 1 οκά 26. Βούτυρο 1 οκά 22 παράδες. Μέλι 1 οκά 10 παράδες. Τυρί 1 οκά 6 παράδες. Γάλα 1 οκά 4 άσπρα 4. Γιαούρτι 1 οκά 2 παράδες. Κρεμμύδια 1 οκά 1 παράς. Αλάτι 1 κιλό 4 παράδες. Καυσόξυλα 1 τσέκι 18 παράδες. Κάρβουνα 1 οκά 2 άσπρα. Ρύζι 1 οκά 43 παράδες. Καφές 1 οκά 73. 1 κότα 6 παράδες. 1 πουλάδα 3 παράδες. 5 αυγά 1 παράς. Κρέας κριού 1 οκά 7 παράδες. Κρέας αίγας και μαργιάς 1 οκά 5 παράδες. Κρέας βοδινό 1 οκά 4 παράδες. Ρεβύθια 1 οκά 10 άσπρα.

Αριθ. μεταφρ.2702
Χρονολογία Εγίρας15 Τζεμαζή ΙΙ 1174
Χρονολογία χριστιανική19 Ιανουαρίου 1761
Μάρτυρες της υπόθεσης
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας
Βιβλιογραφική πηγήΣταυρινίδης Νικόλαος Σ. Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, τ. Ε΄, Έγγραφα της περιόδου ετών 1752-1765 (Εγίρας 1165-1179) Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες144
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 9, σελ. 192 και 193