309

ΚατηγορίαΔιάφορες πληροφορίες
ΤίτλοςΠερισυλλογή πορνευομένων γυναικών από το βοεβόδα Ρεθύμνης
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Μουσλή Αγά βοεβόδας Ρεθύμνου προσήλθε ενώπιον του ιεροδικείου και κατέθεσε με την παρουσία της Καλής Ξένου, φόρου υποτελούς, κατοίκου του χωριού Αγία Ειρήνη τα εξής: Η εν λόγω Καλή, εκτός του γεγονότος ότι δημόσια πορνεύεται και συναναστρέφεται με άνδρες έρχεται σε σαρκική συνάφεια και συνζεί με ξένα προς αυτήν άτομα, μετέρχεται αναφανδόν και το έργο της πόρνης μετά των ερχομένων και απερχομένων καταστρέφουσα και εξευτελίζουσα την γυναικεία αγνότητα και σωφροσύνη, γεγονός που είναι γνωστό σε όλους. Για το λόγο αυτό προσήχθει στο δικαστήριο και αιτείται την ανάκριση της. Αφού ρωτήθηκε δήλωσε ότι ο υπηρέτης του Χουσεΐν Αγά κάτοικος του βαροσιού Ρεθύμνου Εμμανουήλ, φόρου υποτελής ερχόμενος πάντορς στο χωριό της, ήλθε κατευθείαν στο δωμάτιο της Καλής και διανυκτέρευσε εκεί. Κατά τη στιγμή που η εν λόγω Καλή μετέβη στην οικία της κυρίας της, ο Εμμανουήλ την ακολούθησε και αφού την συνέλαβε την διακόρευσε.

Αριθ. μεταφρ.135
Χρονολογία Εγίρας1 Τζεμάζη Ι 1069
Χρονολογία χριστιανική22 Ιανουαρίου 1659
Μάρτυρες της υπόθεσηςΚαρά Σουλεϊμάν Μπέη, υπαλληλος του Βοεβόδα. Σαμπάν Μπεσέ του 10ου τάγματος. Μουσταφά Μπέη, σπαχής. Μουσταφά γιος Αμπντουλλάχ από Χώρα Μοναστήρι. Γιουσούφ Μπέη, διερμηνέας.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Ρέθυμνο
Βιβλιογραφική πηγήΣταυρινίδης Νικόλαος Σ. Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, τ. Α': Έγγραφα της περιόδου ετών 1657-1672 (Εγίρας 1067-1082) Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες94
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 1, σελ. 77