308

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΟι κάτοικοι του χωριού Ρούστικα ενάγονται από τον βοεβόδα Ρεθύμνου
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Μουσλή Αγά ενήγαγε ενώπιον του ιεροδικείου τους κατοίκους του χωριού Ρούστικα. Οι κάτοικοι του χωριού Νικόλαος, Κωνσταντίνος και Κωνσταντίνος αφού εξαφανίστηκαν αποβίωσαν. Μετά από ορισμένο καιρό βρέθηκαν στην όχθη του ποταμού. Οι κάτοικοι του χωριού δεν προσήλθαν στην αστυνομία (ζαμπιτά), ούτε ειδοποίησαν το ιεροδικείο για την αποστολή υπαλλήλου για την καταγραφή του συμβάντος. Επειδή παρέλειψαν ο βοεβόδας Ρεθύμνου αιτείται την διερεύνηση του θέματος. Οι κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ότι οι πνιγμένοι μη έχοντας γονείς προσκλήθηκαν σε διάφορα πρόσωπα. Ο Νικόλαος υπηρετεί στον παπά Μανούσο, ο Κωνσταντίνος στον παπά Εμμανουήλ και ο άλλος Κωνσταντίνος στους Φραντζοπούλους. Ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία των παρπάνω εξαφανίστηκαν χωρίς να γνωρίζουν εάν ζούσαν ή πέθαναν. Κατόπιν την εύρεση των πτωμάτων δεν προχώρησαν στην ειδοποίηση του ιεροδικείου.

Αριθ. μεταφρ.133
Χρονολογία ΕγίραςΑχρονολόγητο
Χρονολογία χριστιανικήΑχρονολόγητο
Μάρτυρες της υπόθεσηςΑλή Μπέη. Αχμέτ Αγά. Μουσταφά ταχυδρόμος. Αβάζ Μπέης μιραλάης. Μεχμέτ Μπέης από Αλάΐας. Γιουσούφ διερμηνέας.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Ρούστικα Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΣταυρινίδης Νικόλαος Σ. Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, τ. Α': Έγγραφα της περιόδου ετών 1657-1672 (Εγίρας 1067-1082) Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες93
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 1, σελ. 75