306

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΆγριος φόνος χριστιανού από γενίτσαρο για ασήμαντη αφορμή
Περιγραφή - Περίληψη

Ο εν ενεργεία βοεβόδας της πόλης του Ρεθύμνου διακεκρμένος προύχοντας Μουσλή Αγάς προσήλθε ενώπιον του ιεροδικαστικού συμβουλίου κατέθεσε τα εξής: Πλησίον της πόλης και επί της περιοχής του Τεκέ βρίσκεται φονευμένος ένας φόρου υποτελούς. Αιτούμε όπως αποσταλέι επί τόπου εκ μέρους του ιεροδικείου υπάλληλος και να διαπιστώσει το γεγονός και να συντάξει σχετικό πρακτικό. Ως συνέπεια της αίτησης μετέβει εγώ ο ταπεινός θεράπων μετά των μαρτύρων της υπόθεσης μουσουλμάνων που υπογράφουν στο μέρους που βρίσκεται ο δολοφονημένος και διαπίστωσ ότι αυτός φέρει στον αριστερό μηρό τραύματα από μαχαίρι. Μετά την επί τόπου σύνταξη του σχετικού πρακτικού εμφανίστηκαν οι εκείσε παρόντες Βουρνελέ γιος Παλάτου, Τζανής γιός Νικολάου και Γεώργιος Παπαδόπουλος φόρου υποτελείς από το χωριό Νταλαμπέλλο Ρεθύμνου οι οποίοι κατέθεσαν τα εξής: "Εμείς μετά του φονευθέντος Εμμανουήλ γιου Μιχάλη αναχωρήσαμε και οι τέσσερεις από το χωριό μας έχοντας φορτωμένα στα γαΐδούρια μας φορτία ελαίου και σίτου σε παραλαβή του Καρά Μουσταφά Μπεσέ κατοίκου Βαρουσίου Ρεθύμνου. Εξελθών εκ του φρουρίου εις γενίτσαρος πλησίασε προς εμάς και ζήτησε τη ράβδο που κρατούσε ο εν λόγω Εμμανουήλ. Εξαιτίας της άρνησής του ο Γενίτσαρος έβγαλε την μάχαιρά του και αμέσως του κατάφερε χτυπήματα στους μηρούς και πέθανε. Δεν στάθηκε δυνατό να συλλάβουμε τον γενίτσαρο γιατί εξεφανήστηκε.

Αριθ. μεταφρ.102
Χρονολογία Εγίρας1 Μουχαρέμ 106
Χρονολογία χριστιανική29 Σεπτεμβρίου 1658
Μάρτυρες της υπόθεσηςΜεχμέτ Μπεσέ του 7ου. Halil Bey σπαχής. Γιουσούφ Μπέης διερμηνέας. Καπετάν Ανδρέας, κετχουντάς των ραγιάδων.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Νταλαμπέλλο Ρεθύμνου
Βιβλιογραφική πηγήΣταυρινίδης Νικόλαος Σ. Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, τ. Α': Έγγραφα της περιόδου ετών 1657-1672 (Εγίρας 1067-1082) Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες75
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 1, σελ. 102