23

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΔολοφονία εβραίων εμπόρων από χριστιανούς στο ναχιγιέ Μεραμπέλου
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Δανιήλ γιος Σουμούρ [;], πατέρας και μοναδικός κληρονόμος του εβραίου Ισαάκ που σκοτώθηκε εμπορευόμενος στο ναχιγιέ Μεραμπέλου, και ο εβραίος Ιωσήφ, ξάδελφος και μοναδικός κληρονόμος του επίσης σκοτωμένου Μουσά, με πληρεξούσιο τον εβραίο Ασλάν γιο Μουσά, ενώπιον των παπα-Αντώνη γιου Νικολού, παπα-Σπυρίδωνα γιου Πορτάλη, παπα-Φραγκιά γιου παπα-Νικολού, παπα-Μιχάλη γιου παπα-Νικολού, Δονάτου γιου Γιώργη, κατοίκων του χωριού Χουμεριάκου του ίδιου ναχιγιέ, και των Πέτρου γιου Γιώργη, παπα-Τζανή γιου Φραγκιά, Γιώργη γιου Τζανή και Μιχάλη γιου Νικολού, κατοίκων του χωριού Γενί Κιόι [Νεάπολη] του ίδιου ναχιγιέ, και των παπα-Μιχάλη γιου Αντώνη, παπα-Τζανή γιου Νικολού, Δασκαλογιάννη (Taskali Yani) γιου παπα-Αντώνη, Μενελή γιου Νικολού, Γιώργη γιου Δημήτρη και άλλων, κατοίκων του χωριού Λίμνες του ίδιου ναχιγιέ, δηλώνουν ότι ο Κωνσταντίνο γιος Γιώργη, ο αδελφός του Μιχάλης, που κατέφυγε στη Σπιναλόγκα, και ο Γιάννης γιος Κωνσταντίνου είναι οι μοναδικοί ένοχοι η ενοχή τους αποδείχτηκε με μάρτυρες και εκδόθηκαν τα σχετικά έγγραφα καταδίκης για τη δολοφονία του Ισαάκ και του Μουσά και δεν ευθύνονται άλλοι κάτοικοι των χωριών.

Αριθ. μεταφρ.117
Χρονολογία Εγίρας11 Τζεμαζή Ι 1082
Χρονολογία χριστιανική15 Σεπτεμβρίου 1671
Μάρτυρες της υπόθεσηςμουμπασίρης Κουρτ Αγάς γιος Αλή. Σαντίρ Μεχμέτ Μπέης γιος Βελή. Ρετζέπ Μπέης γιος Αλή. Τσοχαντάρης Μεχμέτ Μπεσέ γιος Βελή.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Χουμεριάκους -ναχιγιέ Μεραμπέλου
Βιβλιογραφική πηγήΚαραντζίκου Ελένη-Φωτεινού Πηνελόπη Ιεροδικείο Ηρακλείου τρίτος κώδικας (1669-1673 και 1750-1767) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες61
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 3, σελ. 46