217

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΜια ακατανόμαστη πράξη
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Αμπντούλκαντίρ ιεροδίκης Χάνδακα καταγράφει την υπόθεση. Ο Εσσεϊτ Αχμέτ γιος Εσσεΐτ Μεχμέτ γραμματέας του φρουρίου της Σπιναλόγκας στην περιφέρεια του διαμερίσματος Χάνδακα εμφανίστηκε στο ιεροδικείο ενώπιον του διοικητή Χάνδακα Ελχάτζ Χαλήλ Πασά και ήγειρε αγωγή κατά των Ελχάτζ Χουσεΐν γιου Αχμέτ, φρούραρχου του φρουρίου της Σπιναλόγκας, του αρχηγού των πυροβολητών Αχμέτ γιου Χουσεΐν , του αρχηγού των βομβιστών Μουσταφά γιου Χαλήλ και του αρχηγού της φρουράς Μεχμέτ γιου Αχμέτ. Πριν 16 ημέρες την ώρα που έπεφτε η νύχτα ο φρούραρχος απέστειλε άνθρωπό του να με προσκαλέσει στο δωμάτιο του. Αφού μετέβηκα στο δωμάτιο οι παραπάνω κατηγορούμενοι όντας μεθυσμένοι μου επιτέθηκαν και αφού με ξυλοκόπησαν και με έβρισαν, έδεσαν τα χέρια μου και αφού μου αφαίρεσαν την περισκελίδα και τον επενδύτη μου ασέλγησαν δια της βίας και παραβίασαν την τιμή μου. Οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο ενάγοντας παρουσίασε μάρτυρες για να υποστηρίξει την υπόθεσή του οι οποίοι επαλήθευσαν τον ισχυρισμό του.

Αριθ. μεταφρ.2185
Χρονολογία Εγίρας27 Ζιλκαντέ 1143
Χρονολογία χριστιανική2 Ιουνίου 1731
Μάρτυρες της υπόθεσηςΑγάς των γερλήδων Μουσταφά Αγάς. Φρούραρχος Χάνδακα Ισμαήλ. Αγάς των ξένων του δεξιού τμήματος Αμπντουλραχμάν, Αγάς της Κόκκινης Τάμπιας Εσσεΐτ Μεχμέτ. Αρχηγός των θυρωρών, Αρχηγός των τσαούσηδων Χουσεΐν Αγάς. Λοχίας των τζεμπετζήδων Αλή Αγάς.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Σπιναλόγκα
Βιβλιογραφική πηγήΣταυρινίδης Νικόλαος Σ. Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, τ. Δ΄, Έγγραφα της περιόδου ετών 1715-1752 (Εγίρας 1127-1165) Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες187
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 16, σε. 207