21

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΘάνατος και τραυματισμός μουσουλμάνων σε χαμάμ του Χάνδακα
Περιγραφή - Περίληψη

Ο Αλή Μπεσέ γιος Αμπντουλλάχ, που κατοικεί κοντά στο Σουλτανικό Τζαμί στο Χάνδακα, δηλώνει ότι ο Χασάν Μπεσέ, οντάμπασης του 47ου σώματος των γενιτσάρων, και ο υπηρέτης του χαμάμ Γιουσούφ Μπεσέ τραυματίστηκαν στο χαμάμ του, που βρίσκεται κοντά στο ίδιο τζαμί, όταν υποχώρησε το δάπεδο του δωματίου στο οποίο βρίσκονταν και έπεσαν μέσα στο λουτρό. Ο μεβλανάς Αμπντουλτζελίλ Εφέντης απεσταλμένος εκ μέρους του ιεροδικείου μαζί με τον τσοχαντάρη Μεχμέτ Μπεσέ και άλλους εμπειρογνώμονες μουσουλμάνους, που καταγράφονται παρακάτω, ύστερα από αίτηση του προαναφερθέντος Αλή Μπεσέ, διαπίστωσε ότι οι προαναφερόμενοι μουσουλμάνοι, όταν υποχώρησε το δάπεδο, έπεσαν μέσα στο λουτρό σε βάθος περίπου οκτώ πήχεων. Ο Χασάν Μπεσέ τραυματίστηκε στο κεφάλι και ο ΓΙουσούφ Μπεσέ τραυματίστηκε θανάσιμα στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, στο βραχίονα και στο στέρνο.

Αριθ. μεταφρ.86
Χρονολογία Εγίρας23 Ρεμπή ΙΙ 1082
Χρονολογία χριστιανική29 Αυγούστου 1671
Μάρτυρες της υπόθεσηςασέσμπασηςτσορμπατζής του 47ου σώματος αγιάνης Μεχμέτ Αγάς γιος Ραμαζάν. Ντόπιος τσορμπατζής Μουσταφά Αγάς. Χαζινεντάρης Αλή Αγάς. Αρχιμουεζίνης Μεχμέτ Εφέντης. Μεχμέτ Μπεσέ γιος Αλή του 47ου σώματος. Μεχμέτ Μπεσέ γιος Τζεμσίντ του 47ου σώματος. Χιζίρ Μπε
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)Χάνδακας - συνοικία Σουλτανικού Τζαμιού
Βιβλιογραφική πηγήΚαραντζίκου Ελένη-Φωτεινού Πηνελόπη Ιεροδικείο Ηρακλείου τρίτος κώδικας (1669-1673 και 1750-1767) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες46
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 3, σελ. 34