16

ΚατηγορίαΠληροφορίες ιατροδικαστικού χαρακτήρα περί τραυμάτων, αιτιών θανάτου και νεκροψιών
ΤίτλοςΔιένεξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων για φόνο χριστιανού στο χωριό Πλούτη
Περιγραφή - Περίληψη

Η Αντωνία κόρη Γιάννη, σύζυγος του σκοτωμένου Κωνσταντίνου γιου Μανόλη, κατοίκου του χωριού Πλουτή του ναχιγιέ Καινούργιου, και η αδελφή του σκοτωμένου Καλή, με πληρεξούσιο το σύζυγο της Γιώργη γιο Νικολού, ενάγουν το Μεχμέτ Μπεσέ γιο Αχμέτ με την κατηγορία ότι πριν από 15 μέρες πήγε στο σπίτι του Κωνσταντίνου, του πρότεινε να πάνε για αγορά προβάτων και τον σκότωσε κοντά στο ίδιο χωριό. Ο εναγόμενος ισχυρίζεται ότι, καθώς πήγαιναν για αγορά προβάτων, τους επιτέθηκαν έξω από το χωριό τρεις άνδρες, οι οποίοι σκότωσαν τον Κωνσταντίνο και τραυμάτισαν τον ίδιο σε πέντε-έξι μέρη του σώματος. Οι ενάγοντες αδυνατούν να προσαγάγουν μάρτυρες εντός της καθορισμένης προθεσμίας και επιβάλλεται στον εναγόμενο να ορκιστεί. Η αγωγή απορρίπτεται.

Αριθ. μεταφρ.10
Χρονολογία Εγίρας29 Σαφέρ 1082
Χρονολογία χριστιανική7 Ιουλίου 1671
Μάρτυρες της υπόθεσηςαγιάνης Αλή Τσαούς γιος Μαχμούτ. Χιμέτ μπεσέ γιος Βελή. Μουσαλά Αγάς γιος Ορούτς. Μεχμέτ Μπεσέ γιος Χασάν. Χουσεΐν Μπέης γιος Μουσταφά. Σαχίν Μπεσέ γιος Σινάν. Χουσεΐν Μπεσέ γιος Ρετζέπ. Ισμαήλ Μπεσέ γιος Αχμέτ.
Τοποθεσία (πόλη, συνοικία κ.ά.)χωριό Πλουτή ναχιγιέ Καινούργιου
Βιβλιογραφική πηγήΚαραντζίκου Ελένη-Φωτεινού Πηνελόπη Ιεροδικείο Ηρακλείου τρίτος κώδικας (1669-1673 και 1750-1767) Ζαχαριάδου Ελισάβετ Α.
Αρx. Σελ.(δεν έχει οριστεί)
Σελίδες9
Αρχείο προέλευσηςΤ.Α.Η.
Στοιχεία τεκμηρίουκωδ. 3, σελ. 6